Powstanie i działalność Towarzystwa Historii i Starożytności Pomorza w Szczecinie w latach 1824 - 1918 : z dziejów pomorskiej nauki i kultury XIX i pocza̜tku XX w. - Szukała, Maciej (2000)
Dt. Zsfassung u.d.T.: Die Gesellschaft für Pommersche Geschichte und Altertumskunde in Stettin. Ihre Entstehung und Tätigkeit in den Jahren 1824 - 1918