Democratie door interventie : De nieuwe White Man's Burden? - Gerrits, André (2006)
Public administration; Political science Democratie door interventie gaat over één van de meest actuele en controversiële aspecten van de hedendaagse internationale politiek: bemoeienis met de binnenlandse aangelegenheden van staten om democratische ontwikkeling in gang te zetten, te versterken of te verdedigen. Internationale democratiebevordering is omstreden. Hebben wij het recht en de mogelijkheid om ons in naam van ons idee van democratie te bemoeien met de politieke aangelegenheden van andere staten? De voortdurende problemen in landen als Liberia, Sierra Leone, Afghanistan en Irak geven aan dat internationaal ingrijpen, zelfs internationale militaire aanwezigheid, geen enkele garantie biedt op stabiliteit, laat staan op democratische ontwikkeling. In Democratie door interventie komen de argumenten voor en tegen internationale democratiebevordering (met of zonder inzet van militairen) aan de orde.