Chasydyzm : Atlas historyczny - Wodziński, Marcin (2019)
Pierwsza kartograficzna wizualizacja i interpretacja chasydyzmu, jednego z najważniejszych ruchów religijnych Europy Środkowo-Wschodniej oraz współczesnego Izraela i Ameryki Północnej. W dziewięciu rozdziałach praca omawia powstanie i ekspansję chasydyzmu, jego formy (dynastie, dwory, domy modlitwy), XX-wieczną emigrację do Nowego Świata, kryzys wojen światowych i Holocaust, a wreszcie odrodzenie po 1945 roku. 74 wielkoformatowe i pełnokolorowe mapy oraz towarzyszący im tekst, 99 ilustracji, wykresy i tabele prezentują w atrakcyjnej wizualnie, łatwej do zrozumienia formie wymiar przestrzenny, fizyczny i wizualny mistycznego ruchu chasydów. Co więcej, atlas pokazuje znaczące zależności między przestrzennością i duchowością ruchu: chasydyzm jest uwarunkowany swymi cechami geograficznymi nie tylko w organizacji społecznej, ale także w życiu duchowym, typie przywództwa religijnego czy artykulacji kulturowej.