Inny Krasiński - Bagłajewski, Arkadiusz (2021)
Jaki obraz Krasińskiego wyłania się z kart książki, podkreślającej tytułem formułę „inności” twórcy? Mam nadzieję, że ów „inny” Krasiński to pisarz, z jednej strony, głęboko zanurzony w romantyzmie, ale w takim, jaki poznajemy – wspólnym wysiłkiem badaczek i badaczy – w czasach nam współczesnych. Z drugiej strony, to twórca nieoczekiwanych i nieoczywistych zaskoczeń: wyrastających chociażby z nowej edycji tekstów, obejmującej całość twórczości (poza epistolografią, którą domknęło zbiorowe wydanie zachowanych listów w latach dziewięćdziesiątych XX wieku), albo z ujawnienia odmiennych od dotąd podejmowanych problemów interpretacyjnych, wspartych nowszymi inspiracjami metodologicznymi.