Odpamiętywanie polsko-żydowskie : szkice - studia - interpretacje - Żurek, Sławomir Jacek (2021)
Na książkę składają się cztery działy. Pierwszy z nich, zatytułowany „Między Arią a Golusem. O literaturze polskiej, żydowskiej i polsko-żydowskiej“, zawiera materiał poświęcony tytułowemu obszarowi do roku 1939. Dział drugi „Cztery strony czasu. Wędrowki pisarskie Arnolda Słuckiego“ – w całości mówi o niezwykłym autorze przed- i powojennym, który wprawdzie doczekał się monografii, a odczytania jego utworów pojawiły się w wielu artykułach naukowych, jednak obecne w jego spuściźnie nasycenie wysoko zmetaforyzowanym językiem pełnym symboli i zagadek metafizycznych daje możliwość wciąż nowych interpretacji. W kolejnej części, zatytułowanej „Dwie ziemie i dwa nieba. Literackie obrazy polsko-izraelskie“, podmiotem są polscy pisarze w Izraelu. Monografię zamyka dział „W tekstowym świecie Zagłady. O najnowszej literaturze polskiej“. Ogląd utworów powstałych po roku 2000 poprzedza szkic przygotowujący, kierujący uwagę na wyniki badań poświęconych sposobom opisu skutków Holokaustu za pomocą starożytnych toposów judajskich