Wydawnicze i cenzuralne losy twórczości Juliusza Słowackiego w okresie zaborów - Rowicka, Małgorzata (2022)
Autorka przedstawia wielkość książkowej oferty dorobku Słowackiego w latach 1830–1914, jej geografię i zmiany w czasie. Odtwarza też ówczesny kanon edytorski dzieł poety. Następnie rekonstruuje ewolucję polityki cenzurowania utworów pisarza, zarówno opublikowanych na danym terenie, jak i importowanych, koncentrując się na praktykach carskiego aparatu kontroli. Omawia także obronne działania wydawców zmierzające do wprowadzenia do obiegu dzieł przez cenzurę kwestionowanych. Aneksy zawierają spis wszystkich książkowych edycji twórczości Słowackiego (w tym dotąd nieznanych), a także wykaz wszystkich fragmentów jego utworów kwestionowanych przez cenzurę.