Dwór wobec wojny - Dobrzycka Konferencja Naukowa 2021 (2021)
Liczny udział wybitnych badaczy przedmiotu umożliwił ukazanie tematu doświadczeń wojennych warstwy ziemiańskiej w szerokim kontekście przestrzennym (prócz Wielkopolski i terenów Polski centralnej poczesne miejsce w tomie zajmują artykuły poświęcone sytuacji ziemiaństwa na Ziemiach Zabranych) i czasowym – od wojen dziewiętnastowiecznych, poprzez obfity blok tekstów poświęconych Wielkiej Wojnie, aż po dramat II wojny światowej. Różnorodność zainteresowań i metod badawczych autorów sprawiła, że w tomie znajdziemy zarówno artykuły przekrojowe, poświęcone sytuacji całej interesującej nas warstwy społecznej, jak i tekstu poświęcone analizie wybranych źródeł czy wreszcie wojennym losom pojedynczych osób i rodzin.