Przedwojenna Polska w liczbach - Janicki, Kamil; Kuzak, Rafał; Kaliński, Dariusz; Zaprutko-Janicka, Aleksandra (2022)
Ile zarabiał mieszkaniec przedwojennej Warszawy, na co wydawał swoją pensję i ile kosztowały go codzienne zakupy? Dlaczego w przedwojennej Polsce niemal nikt nie mógł marzyć o własnym pokoju, a miliony – nawet o własnym łóżku? Jakie przestępstwa popełniano najczęściej, ilu było analfabetów i które choroby były głównymi przyczynami śmierci? Książka odsłania rzeczywistość sprzed stulecia w oparciu nie tylko o oficjalne statystyki, ale też dotąd nieznane lub celowo fałszowane i ukrywane liczby