Karlovy Vary očima pražských umělců : (Veduty Karlových Var v první polovině 19. stol.) - Nejdl, Karel (1953)
Počátky romantismu vyvolaly i zálibu v novém způsobu zobrazování krajiny. Rozšířilo se malování vedut, t.j. panoramat do všech detailů propracovaných s přesností téměř fotografickou. Karlovy Vary, často navštěvované pražskými umělci, byly mnohokrát zpodobeny touto methodou. Proto autor studie uvádí přehled vedut Karlových Varů, rozebírá je a všímá si vztahu jejich tvůrců k městu, které je inspirovalo