Dziennik Maryli : życie i śmierć w getcie warszawskim - Libionka, Dariusz (2023)
Dziennik młodej Żydówki to unikatowe świadectwo Shoah. Autorka opisuje w nim życie i śmierć mieszkańców getta dzieci, kobiet i mężczyzn, relacjonuje przebieg przez powstania. Prowadzony przez nią od wiosny 1942 roku diariusz urywa się 27 kwietnia 1943 roku. Tuż po wojnie odnaleziono go na terenie byłego niemieckiego obozu koncentracyjnego na Majdanku.