Příspěvek k dějinám slovenského dělnického hnutí - Gosiorovský, Miloš (1952)
Kniha, poctěná státní cenou za rok 1952, klade si za úkol vysvětlit, kdy a jak vznikla komunistická strana na Slovensku. Úvodní kapitoly nastiňují vývoj slovenského dělnického hnutí před vznikem ČSR a před vznikem KSČ. Nejvíce místa je věnováno vylíčení úlohy slovenské dělnické třídy při vzniku ČSR, zvláště pak událostem kolem vzniku KSČ na Slovensku. Vlastní dějiny KSČ na Slovensku jsou stručně shrnuty jen v závěrečné kapitole, neboť jimi se autor chce zabývat v publikaci samostatné.